top of page

CIPŐ

KOPIK!

CSÚNYA!

LEVÁLT A TALP!

NYOM, SZORÍT!

ROSSZ A BÉLÉS!

Yellow Rain Boots
Cipő: Programs

MIRE FIGYELJÜNK CIPŐVÁSÁRLÁS ELŐTT?

PRÓBÁLJUK FEL!

Akármilyen profi mérettáblázatok léteznek is, az egyetlen módja, hogy meggyőződjünk róla, hogy valóban jó lehet ránk az adott pár cipő, az a felpróbálás. Mindig vegyük fel a jobb és a bal lábbelit is, mert a két lábunk között is adódhat méret vagy formakülönbség! Mindig sétáljunk a cipőben egy keveset a boltban, hagyjunk magunknak időt, hogy meggyőződhessünk róla: valóban jól választunk. Olyan zoknival vagy harisnyával próbáljuk, amivel leggyakrabban használni fogjuk! És sose feledjük el ortopéd betétünket: ha van, csakis azzal teszteljük cipő jelöltünket.

Image by Jaclyn Moy
Image by Verity Sanders

TEVÉKENYSÉGHEZ VEGYÜK A CIPŐT!

A cipőkkel kapcsolatos panaszok jó része abból származik, hogy nem olyan élethelyzetekben használjuk őket, mint amire készültek. Az alkalmi cipők vagy a beltéri tornacipők azonnal károsodhatnak, ha parketta helyett aszfalton vagy murvás talajon közlekedünk bennük. A gyerekcipők orra bizony lekopik, ha motorozik bennük a tulajdonos, a menő kamasz vászoncipők pedig az első pocsolya vagy eső után menthetetlenek. Ilyen esetekben sajnos nem jogos a reklamáció.

VÍZÁLLÓSÁG

Minden cipő dobozán vagy csomagolásán kötelező feltüntetni, hogy vízálló-e. Ne tévesszen meg bennünket a külső vagy a cipő neve: hiába hívják "téli csizmának" vagy "őszi cipőnek", és hiába néz ki príma hótaposónak valami - ha nincs ráírva, hogy vízálló, akkor nem lesz vízálló. Technikailag az egyetlen biztosan vízálló termék a gumicsizma - itt jogosan reklamálhatunk, ha beázik. A bőr és műbőr cipők csak felületkezeléssel, impregnálással bírják a vizet. Léteznek persze igen komoly technikai anyagok, amelyek elég sokáig képesek kívül tartani a vizet, de ezeket biztosan nem 5-10 000 forint között fogjuk megkapni, és 100%-os vízállóságra itt sem számíthatunk. Egy biztos: beázással kapcsolatos reklamációt csak akkor köteles elfogadni egy bolt, ha a cipő csomagolásán az szerepelt, hogy vízálló.

children-2248951_1920.jpg
woman-wearing-brown-dungaree-pants-holdi

ALKATI SAJÁTOSSÁGOK

Az átlagos cipőket átlagembereknek készítik - ezt el kell fogadnunk tényként. Ha a lábunk formája különleges, bütykök kínozzák a lábfejünket, fájós térd vagy csípő, esetleg bokasüllyedés miatt nem járunk tökéletesen, vagy ha az átlagosnál kicsit súlyosabbak vagyunk, akkor ez hamar meglátszik a lábbelinken. Ha azt vesszük észre, hogy cipőink egyenetlenül kopnak, gyorsan deformálódnak, akkor könnyen lehet, hogy különleges gyártmányokra lenne szükségünk. Egy biztos: ilyen esetekben az üzleteknek nem kötelező kicserélniük a szavatossági időn belül az elhasználódótt cipőt.

Cipő: What We Do
Volunteers Packing Food

MIKOR REKLAMÁLHATUNK JOGOSAN?

felfeslett a varrás
letörött a sarka

Cipő: Who We Are
bottom of page