top of page

Használt termékek esetében sem zárható ki a szavatosság!

Sok kereskedő alkalmazza jogsértően azt a kizárást, hogy használt telefonra, más műszaki cikkre, bútorra nem érvényesíthető semmilyen szavatossági igény.


Nem árt tisztában lenni azzal, hogy jogsértően jár el a kereskedő, ha arról tájékoztatja a fogyasztókat, hogy használtan árusított termékek esetében nincsen "garancia", jótállás különösen szavatosság.



A jogszabályok szerint használt termék esetében is általánosságban két év szavatosság vonatkozik fogyasztói szerződés esetén, de a kereskedő és a vásárló megállapodhatnak közösen ennél rövidebb időszakban is, de annak is legalább egy évnek kell lennie. Vagyis ha az eladó kereskedő, a vevő természetes személy (fogyasztó), akkor a szavatosság legalább 1 év.


"Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén a fogyasztó kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított két év alatt évül el. Ha a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződés tárgya használt dolog, a felek rövidebb elévülési időben is megállapodhatnak; de egy évnél rövidebb elévülési határidő ebben az esetben sem köthető ki érvényesen."


Az egy éves elévülési időn túl fontos tudni azt is, hogy a használt termékek esetében is érvényes az a szabály, hogy ha a vásárló fogyasztó, akkor a szavatosság első 6 hónapjában a vita esetén (mi okozza a hibát) a kereskedőnek kell bizonyítania. Ez használt autók, vagy telefonok esetén igen komoly lehetőség arra, hogy a vevő a jogaival élhessen.

MIT KÉRHETÜNK?

Kérheti a termék javítását, vagy cseréjét, ha ez nem lehetséges, vagy a javításra, cserére rendelkezésére álló határidőt a kereskedő elmulasztotta betartani, akkor árleszállításra tarthat igényt, vagy elállhat a szerződéstől. A csereigényünk a jogszabályok alapján nehezen lesz teljesíthető, hiszen ugyanolyan használt terméket vélhetően nem fog tudni adni a kereskedő, mint amilyet vettünk.


VITARENDEZÉS

Vitás esetben kíséreljen meg még egy egyeztetést a kereskedővel. Amennyiben erre a kereskedő érdemben nem partner, lehetősége van bírósághoz fordulni, illetve békéltető testületi eljárást kezdeményezni. Erről bővebben: https://www.nife.hu/post/b%C3%A9k%C3%A9ltet%C3%A9s-haszn%C3%A1ld-okosan


Cikkünket az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán nyert összegből tudtuk elkészíteni.

10 megtekintés0 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page